Het vereenvoudigd label (VEL) kan vanaf 1 januari 2021 niet meer worden aangevraagd. Per 1 januari 2021 wordt het energielabel bepaald aan de hand van de Nederlandse technische afspraak (NTA) 8800. Het energielabel vermeldt het gebruik van het aantal kWh/m2 fossiele energie per jaar.
De labelklasse loopt van A++++ naar G.
Het is daarnaast voor eigenaren van woningen vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk om het label digitaal aan te vragen. Er dient een vakbekwaam adviseur langs te komen om het label te bepalen. Het label wordt hiermee nauwkeuriger en het is mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Het nieuwe label draagt bij aan bewustwording en is een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie.
Kosten
De kosten voor het aanvragen van het label zijn dan ook fors omhoog gegaan. Het aanvragen van het vereenvoudigde (oude) label kostte in 2020 rond de 10 euro. Het nieuwe label zal voor woningen zal in 2021 naar verwachting tussen 250 en 400 euro kosten.
De minister onderzoekt inmiddels de mogelijkheden van het alsnog digitaal kunnen aanvragen van het label zonder dat er een dure energieadviseur langs moet komen. De ontwikkelingen op dit gebied houden we nauwlettend in de gaten. Vooralsnog geldt deze mogelijkheid niet per 1 januari 2021 en dient er fysiek een energieadviseur langs te komen.
De labels worden geregistreerd in de landelijke registratiedatabase EP-online. U kunt via deze website en via de website energielabel.nl eveneens eenvoudig achterhalen of er reeds een energielabel aanwezig is.
Zoekt u een adviseur voor het label? Via het Centraal Register Techniek vind u een overzicht.